Toolbox

Inspiratie om je op weg te helpen

Als je meer wilt leren over jezelf of beter in je vel zitten, zijn er een hoop tools die je hierbij kunnen helpen. Boeken, YouTube video’s en blogs waar je allerlei informatie kunt vinden over een feelgoodleven. Hieronder vind je onze favorieten:

Hoofd en lijf in beweging

Yoga helpt je lijf en gedachten tot rust te brengen. Wil je beginnen met yoga, maar heb je nog een steuntje in de rug nodig? Of wil je gewoon meer weten over deze bijzondere leer? Dan raden we de volgende tools aan:

Dit is het yogaboek dat we zelf het meest openslaan. Deze yogi beschrijft heel uitgebreid allerlei stijlen en wat posities voor je doen. Ook staan er prachtige foto’s bij.
YOGA, Het Nieuwe Yogaboek

Als je wat bekender bent met yoga, maar je wilt vooral inspiratie opdoen: On Yoga brengt de bewegingsleer en lifestyle prachtig in beeld.

On Yoga

Voor een gezond samenzijn

Relaties zijn niet altijd even makkelijk. Om meer inzicht te krijgen in samenleven en hoe je je relatie gezond houdt, raden we de volgende handige tools aan:

Love mama
Een heerlijk, grappig boek van de Club voor Relaxte Moeders.

Leven in je leven
Als duurzame relaties lastig voor je zijn, is dit een toegankelijk boek over valkuilen en hoe je deze kunt herkennen.

Houd me vast
Een mooi, leerzaam boek over hoe relaties succesvol kunnen zijn en blijven. Dit boek wordt veel aangeraden door collega-psychologen (en is ook geschreven door een psycholoog).

Inzicht in je vermogens

Boeken en video’s kunnen je helpen bij zelfreflectie en het vergroten van je empathische vermogens. Wij zijn onder andere fan van Brené Brown, auteur van onder meer de bestseller ‘De kracht van kwetsbaarheid’. Hieronder onze favoriete tools op het gebied van psychologie:

De kracht van kwetsbaarheid van Brené Brown
Voor iedereen die gelooft dat hij of zij altijd maar perfect moet zijn, is dit boek een must-read. Brown legt bijzonder goed uit hoe kwetsbaarheid je leven verrijkt.

Haar ted talk over dit onderwerp is ook zeer de moeite waard:

Verbeter uw zelfbeeld in 7 stappen
In onze behandelingen maken we ook veel gebruik van zelfbeeldtraining op basis van de COMET-methode van Kees Korrelboom. Voor iederen die zelf hiermee aan de slag wilt, is dit boek een enorme aanrader.

Denk je sterk
Kennismaken met je ‘interne criticus’ is een belangrijk onderdeel van onze behandelingen. Deze kennismaking doet mensen begrijpen ‘wie’ dat zeurende stemetje in hun hoofd is. Een interessant boek om hier zelf al mee aan de slag te gaan is ‘Denk je Sterk’

In deze ted talk verteld Steve Chapman over zijn interne criticus:

 

De marshmallow-test
In onze behandelingen halen we regelmatig het beroemde ‘marshmallow-experiment’ aan als we onderwerpen als wilskracht en discipline bespreken. Dit boek gaat hierover en helpt je bij het verbeteren van je zelfbeheersing.

Handig tijdens de zwangerschap en daarna

Zwangerschap en een kind krijgen zijn bij uitstek periodes van veel lichamelijke en mentale veranderingen. Hormonen, slaapgebrek en ook de nieuwe uitdagingen waar je voor staat met een jong kind. Bij uitstek een tijd om met je aandacht in het hier en nu aanwezig te leren zijn. Tools die we bij Feelgood Psychology aanraden zijn als volgt:

Tijd voor jezelf met Headspace
Met de app van headspace.com krijg je dagelijks korte mindfulness oefeningen. Hiermee leer je in het ‘hier en nu’ zijn. De eerste 10 dagen (die je eindeloos mag herhalen) zijn gratis. Kijk maar eens op https://www.headspace.com

De man die de Headspace-app inspreekt heeft die de app inspreekt heeft ook een e-book geschreven over zwangerschap.
a mindful pregnancy

Of je kunt eerst luisteren naar een Ted talk van Andy:

Mindful bevallen
Ook over mindful zwanger zijn, bevallen en borstvoeding geven is er dit fijne boek van Nancy Bardacke. Een goede gids voor lichaam en geest tijdens en na de zwangerschap.

Handboek Mindful Ouderschap

Over mindful ouderschap is inmiddels een hoop verschenen, maar een klassieker is van mindfulness-ontdekker Jon Kabat-Zinn en zijn vrouw Myla:

Van Nederlandse bodem is er ook het handige boek van Susan Bögels, een praktische gids voor mindful ouderschap.
Mindful opvoeden in een druk bestaan

Voor gezonde en gelukkige kinderen

Ook voor kinderen hebben we een aantal handige tools. Bij Feelgood Psychology zijn we vooral fan van:

Geluk voor kinderen

Een prachtig voorleesboek dat helpt met het zo gelukkig en gezond mogelijk maken en houden van je kinderen.

Kinderyogakaarten
Wil je je kinderen vanaf peuterleeftijd spelenderwijs kennis leren maken met yoga? Dan zijn de Kinderyogakaarten van Helen Purperhart erg waardevol.

afbeelding: kinderyogakaarten van Helen Purperhart

Gezond eten

Gezond eten is erg belangrijk als je beter in je vel wilt zitten én blijven. Daarom lezen we bij Feelgood Psychology ook graag gezonde kookboeken. Onze favorieten:

Easy Peasy

Een kookboek voor ouders van kleine kinderen. Deze kookboeken geven een gezonde basis mee voor in de keuken en staan vol met recepten die je kan eten met je kids. Behalve Easy Peasy zijn er inmiddels ook:

Easy Peasy family en Easy Peasy Lunchbox

Eet als een expert

Een ander fijn, eerlijk én evidence-based boek over eten is ‘Eet als een expert’. Dit boek is geschreven door een stel dames die allemaal voedingswetenschapper of diëtist zijn en los van hypes willen zorgen voor wat minder voedselverwarring.

De mooie voedselmachine

Dit boek geeft op een luchtige, grappige manier de nodige achtergrondinformatie over de werking van je darmen en de connectie met je brein en je gemoedstoestand.

van seizoen naar seizoen

Met voeding kun je de bekende winterdip voorkomen. Een goede manier om dat te doen, is het lezen van dit kookboek van Sophie Dahl. En daarna de recepten koken, natuurlijk.

Afbeelding: Easy Peasy, Claire van de Heuvel